ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 40

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝ/ΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2 – 8ος όροφος –Τηλ.210/ 3212732 – 3250540 –FAX 210/3250667

Ηλεκτρονική διεύθυνση : pasysyate.gr e-mail: info@pasysyate.gr

10561 ΑΘΗΝΑ

ΑΠ: 151

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 40

 

Αθήνα, 4/11/2015

 

Συνάδελφοι,

Επικοινωνούμε μαζί σας με καθυστέρηση κάποιων μηνών , λόγω θέρους, αλλά και της αναμονής  πολιτικής λύσης σε δύο σοβαρά θέματά μας. Τα σοβαρά αυτά θέματα είναι το θέμα διακοπής της επικούρησης ,από το ΕΤΕΑ, σε αρκετούς συναδέλφους μας και η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας 2287/15 και 2288/15.

  1. ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΕΑ

Με απόφαση του το ΕΤΕΑ έχει διακόψει την επικουρική σύνταξη στους συναδέλφους που συμπλήρωσαν , μετά την σύνταξή τους , όσα χρόνια είχαν πληρώσει εισφορές στον ΕΛΕΜ.

Κατά τους νομικούς η απόφαση είναι παράνομη. Για το λόγο αυτό οι δύο Σύλλογοι Συνταξιούχων από κοινού, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας , για να ακυρωθεί αυτή η απόφαση του ΕΤΕΑ. Μετά από τρεις αναβολές θα συζητηθεί τον Φεβρουάριο του 2016.

Παράλληλα , από την πρώτη στιγμή, είχαμε στραφεί στον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας , με υπομνήματα , εξώδικες διαμαρτυρίες και παραστάσεις, για να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα.

Δυστυχώς ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα παρά τις συνεχείς και αδιάκοπες πιέσεις μας προς κάθε κατεύθυνση.
2. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Νο 2287/2015 και 2288/2015.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το μόνο όπλο, που απέμεινε στους συνταξιούχους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, είναι η προσφυγή στην Δικαιοσύνη. Οι δυο Σύλλογοι Συνταξιούχων, κάθε φορά που γίνονταν περικοπή στις συντάξεις μας προσέφευγαν συντονισμένα και από κοινού στο ΣτΕ.

Η  Ολομέλεια του Συμβουλίου της επικρατείας με τις 2287/15 και 2288/2015 αποφάσεις της  έκρινε αντισυνταγματικούς τους Νόμους 4051/2012 και 4093/2012 που είχαν περικόψει τις συντάξεις μας από 1/1/2013 και έπειτα:

Ειδικά ο Νόμος 4093/2012  εκτός από την περικοπή  είχε καταργήσει και τα δώρα Χριστουγέννων Πάσχα και αδείας (400, 200, 200 Νόμος 3845/2010) για όσους είναι από 60 ετών και άνω.

Με αυτές  τις αποφάσεις του ΣτΕ  από 1/7/2015 θα πρέπει να ακυρωθούν οι κρατήσεις που έγιναν στις συντάξεις μας από τους Νόμους 4051/2012 και 4093/2012, χωρίς  αναδρομική ισχύ. Αναδρομική απαίτηση  έχουν μόνο  αυτοί που τυχόν έχουν κάνει αγωγές πριν την 9/6/2015.  Αγωγές για την αναδρομικότητα που θα υποβληθούν μετά την 9/6/2015, δεν θα ευδοκιμήσουν κατά την άποψη του Εργατολόγου μας.

Επειδή το θέμα βράδυνε χωρίς να έχει καμία εξέλιξη, οι δύο Σύλλογοι με εξώδικη διαμαρτυρία τους  στο Δ.Σ του ΙΚΑ, για την κύρια σύνταξή μας, και στο Δ.Σ του ΕΤΕΑ, για την επικουρική, ζήτησαν  από τα Δ.Σ των Ταμείων αυτών την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. (η άρνηση εφαρμογής συνεπάγεται ποινικό αδίκημα)

Μετά από αυτό, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η τότε Κυβέρνηση είχε δηλώσει πως θα καλούσε  τους συνταξιούχους για συζήτηση προκειμένου να βρεθεί λύση για την εφαρμογή των αποφάσεων. (Ρωμανιάς  Γ.Γ Υπουργείου Εργασίας).

Οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτελούν ανάχωμα και δημιούργησαν  προβληματισμούς στους ιθύνοντες.

Αυτοί που κόπτονται και διακηρύττουν πως θα σεβαστούν τις αποφάσεις της  Δικαιοσύνης, μπήκαν άθελά τους στο δίλημμα. Θα αγνοήσουν το ΣτΕ και το Σύνταγμα , και θα ακολουθήσουν την πεπατημένη των προηγούμενων με το να φορτώσουν για μια φορά ακόμα τα υποζύγια τους Συνταξιούχους και να τους περικόψουν και πάλι την σύνταξή τους ή θα αναζητήσουν ισοδύναμα από εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν; Οψώμεθα. Εμείς πάντως είμαστε στις επάλξεις και έτοιμοι για νέους αγώνες.

3.ΝΕΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΕΟΠΥΥ

Από 1/7/2015 επιβλήθηκε κράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ,  2% στην κύρια σύνταξη και  6 % στην επικουρική.

Όσον αφορά τις νέες κρατήσεις μόλις πήραμε την πληροφορία ότι θα γίνονταν  2% και 6%, αμέσως οι δύο Σύλλογοι απευθύναμε κοινή  επιστολή στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Εργασίας, ζητώντας οι κρατήσεις να γίνουν και στην Κύρια και στην Επικουρική σύνταξή μας επί του καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του αρχικού ποσού ( έτος 2012).

Τελικά επικράτησε οι κρατήσεις να γίνουν επί του καταβαλλόμενου ποσού 6% μόνο στην επικουρική μας σύνταξη και επί του αρχικού ποσού 2% στην κύρια σύνταξη.

4. ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ κ.λπ. ΔΑΠΑΝΕΣ

Όπως γνωρίζετε, οι δύο σύλλογοι προσπαθήσαμε αυτές οι δαπάνες να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Τις προσπάθειες μας τις γνωρίζετε. Τις έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας  και πρόσφατα  στην Γενική Συνέλευση της 14/5/2015. Δυστυχώς δεν ευοδώθηκε μέχρι τώρα αυτή μας η προσπάθεια.

Το «παράνομο» Δ.Σ του ΤΥΠΑΤΕ αποφάσισε να εξοφλήσει αυτές τις δαπάνες με χρήματα του ΕΛΕΜ.

Η εκκαθάριση γίνεται δυστυχώς με βραδύ ρυθμό.

Εκκαθαρίσεις έχουν γίνει, κατά πληροφορίες, μέχρι τον Δεκέμβριο  του 2012.

5.ΤΥΠΑΤΕ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΜ

Με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις μας αλλά και στις Γενικές Συνελεύσεις μας (πρόσφατη 14/5/2015) σας ενημερώσαμε πως τα Δ.Σ του ΤΥΠΑΤΕ με τις κατά καιρούς επιλογές τους οδήγησαν το Ταμείο Υγείας μας στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Το προηγούμενο αλλά και το σημερινό «παράνομο» Δ.Σ καθώς και η διαχειριστική Επιτροπή των αποθεματικών του ΕΛΕΜ παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ  και του Αρείου Πάγου ανάλωσαν μέρος των αποθεματικών (άγνωστου ύψους) για να ικανοποιήσουν  σκοπούς αλλότριους  από εκείνον που προορίζονταν οι εισφορές (για συμπληρωματική επικούρηση).

Πέραν αυτού το σημερινό «παράνομο» Δ.Σ πραγματοποίησε Πανελλαδική ψηφοφορία προκειμένου να τροποποιήσει τα καταστατικά του ΤΥΠΑΤΕ και του ΕΛΕΜ με στόχο να χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα αποθεματικά του για να ικανοποιήσει και άλλες υποχρεώσεις του κλάδου Υγείας του ΤΥΠΑΤΕ. Αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί!!

6. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Για τη διάσωση και διατήρηση των αποθεματικών του ΕΛΕΜ για να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που συγκεντρώθηκαν , οι δύο Σύλλογοι των Συνταξιούχων  από κοινού και με την καθοδήγηση Νομικών, έκαναν  τις παρακάτω ενέργειες που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα.

α) Κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση  ανετέθη για έρευνα στην εισαγγελέα του οικονομικού εγκλήματος  και αφορά τις «παράνομες» ενέργειες του Δ.Σ του ΤΥΠΑΤΕ. Λόγω παραίτησης της εισαγγελέως η υπόθεση ανατέθηκε σε άλλον ο οποίος την  επέστρεψε στον ανακριτή ζητώντας πρόσθετα στοιχεία. Αναμένουμε την εξέλιξη της.

β) Κατέθεσαν αγωγή και ζήτησαν από το δικαστήριο να διορίσει προσωρινή διοίκηση στο ΤΥΠΑΤΕ και διαχειριστική επιτροπή στον ΕΛΕΜ. Η αγωγή εκδικάστηκε και έβγαλε το δικαστήριο την απόφαση «γρίφο» Νο 248/2014.

γ) Κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης 248 η οποία εκδικάστηκε 16/10/2015 και περιμένουμε απόφαση.

δ) Κατέθεσαν αγωγές ακυρώσεως των παράνομων  Γενικών Συνελεύσεων του ΤΥΠΑΤΕ. (Τωρινή της  27/6/2015.)

7.   ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 29.9.2015

Τα οικονομικά του Συλλόγου μας κάθε χρόνο παρουσιάζουν μείωση. Αυτό οφείλεται αφενός  στην μείωση των συντάξεων μας, από τους μνημονιακούς νόμους, που έχουν ως συνέπεια και την αντίστοιχη μείωση των εισφορών, και αφετέρου στο ότι οι θάνατοι μελών του Συλλόγου είναι δυστυχώς περισσότεροι από τις εγγραφές νέων μελών  μας. Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών ξοδεύεται σε δικαστικούς αγώνες , για  διεκδίκηση των συμφερόντων μας. (αμοιβές δικηγόρων,  παράβολα κ.λπ.)

Το Γενικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αποφάσισε στη συνεδρίασή του της 29/9/2015, να περιορίσει  κάπως την δαπάνη αυτή για τα βραβεία: α) Από τάξη σε τάξη στο Γυμνάσιο και το Λύκειο β) Μεταπτυχιακά – διδακτορικά και γ) δώρα γάμου. Στο εξής και από 1/1/2016 θα δίδονται πλέον βραβεία – αριστεία για απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου με «άριστα» καθώς και για πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ με «άριστα».
Συνάδελφοι,

Το Γενικό Συμβούλιο σας εύχεται καλό χειμώνα και συνιστά ψυχραιμία , πίστη και ελπίδα.

Εμείς όπως πάντα βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, έτοιμοι για νέους δικαστικούς αγώνες αν υπάρξει ανάγκη.

 

 

                             ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝ/ΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝ/ΧΩN ΑΤΕ

          Ο Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας

        ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ                              ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

 

 

 

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 

Με την ευκαιρία παραθέτουμε την ανακοίνωση που ανεβάσαμε στο site του Συλλόγου μας την 26/10/2015.

Συνάδελφοι ,

Σας γνωρίζουμε πως ,όσοι διαθέτετε σχετική υποδομή, υπάρχει η δυνατότητα και ηλεκτρονικά να έχετε αναλυτική ενημέρωση για την μηνιαία κύρια σύνταξή σας.(ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), μέσω της  ιστοσελίδας www.ika.gr, «Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

(πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά στοιχεία)

Α.Μ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (τα 7 πρώτα ψηφία του Α.Μ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (π.χ αν είναι με 9 ψηφία πληκτρολογώ τα 7 πρώτα),
Α.Μ ΔΙΑΣ (15 ψηφία συνεχόμενα χωρίς κενά)
Μήνας
Έτος
Εισάγετε τον Κωδικό οπτικής Επιβεβαίωσης
Πατήστε Εκτύπωση
Πέραν αυτού σας επισημαίνουμε ότι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (πρώην ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΤΕ) πρέπει να απευθύνονται :

Α) Στο αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους ΜΟΝΟ  για τις ακόλουθες αλλαγές : (διόρθωση ΑΦΜ, Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας, αλλαγή διεύθυνση κατοικίας) και

Β) για όλες τις υπόλοιπες παροχές – μεταβολές, (απονομή σύνταξης, μεταβίβαση σύνταξης, κάθε μεταβολή που έχει σαν συνέπεια τη μείωση ή τη διακοπή της σύνταξης , π.χ την περίπτωση εργασίας ή συνταξιοδότησης για κάθε αιτία και από οποιοδήποτε φορέα, την μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης π.χ γάμος, διαζύγιο, γέννηση , θάνατος, κ.λπ. θα συνεχίσουν να απευθύνονται στο

ΙΚΑ – ΕΤΑΜ

Τοπικό Υποκατάστημα Ασφαλισμένων των

Εντασσόμενων Ταμείων και Κλάδων

ΤΣΠ- ΑΤΕ

Δραγατσανίου 8  Τ.Κ 10559 Αθήνα

ΤΜΗΜΑ ΤΣΠ-ΑΤΕ

Τηλ.: 2103621304,2103804933

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι μπορείτε να εκτυπώνετε τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα της επικουρικής σύνταξης μέσω της ιστοσελίδας www.etea.gov.gr  «Ενημερωτικά Σημειώματα Συνταξιούχων Ε.Τ.Ε.Α.»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝ/ΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝ/ΧΩΝ ΑΤΕ

 

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ                              ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ